11/8/2021

De toekomst van de (plastic) schoolpas en studentenkaart - 5 uitdagingen

uitdagingen studentenkaart

Terwijl onderwijsinstellingen prat gaan op circulair en milieuvriendelijk , lijkt de schoolpas of studentenkaart de tand des tijds te doorstaan.

Een belanghebbende partij, de digitale schoolpas, schatte dat er elk jaar 800.000 schoolpassen worden uitgereikt. De levensduur van de passen is in elk geval, sinds mijn afstuderen sterk verlengd. Vaak geldt een studentenpas/school voor de gehele studieduur en wordt niet meer jaarlijks vervangen.

Waarom zou mijn onderwijsinstelling een schoolpas gebruiken?

De doelen van de schoolpas verschillen per onderwijstype en -instelling. De schoolpas of studentenpas wordt gebruikt voor een of meer van de volgende doeleinden:

  1. Identificatie voor examens/tentamens
  2. Autorisatie om toegang te krijgen tot het gebouw en gebruik te maken van schoolvoorziening als toegang tot een printer, een koffiemachine of een locker
  3. Betalen voor diensten zoals koffie/thee, printen en kopiëren
  4. Als studenten/leerling kortingspas bij bedrijven
  5. Als identificatie om gebruik te maken van voorzieningen buiten de school/universiteit zoals sporten

De 5 uitdagingen bij het implementeren van een schoolpas

Uitdaging 1: beschikbaarheid op de eerste schooldag

Deze uitdaging speelt vooral bij scholen in het voortgezet onderwijs, waar de eerstejaars eerst een pasfoto dienen te laten maken door een schoolfotograaf. Soms duurt het enkele weken voordat de leerling voorzien is van een recente pasfoto. Deze pasfoto wordt vervolgens op de pas geprint.

Uitdaging 2: nieuwe passen voor late-instromers

De komst van nieuwe leerlingen halverwege het jaar, is doorgaans een extra belasting op de conciërge en schooladministratie.

Uitdaging 3: Help, ik ben mijn schoolpas kwijt!

Een korte steekproef bij een school toonde aan dat leerlingen bij een school in het zuiden des lands tijdens hun schoolcarrière niet 1 maar vaak wel 3 passen versleten, omdat ze de pas kwijtraakten.

Uitdaging 4: vergeten van de schoolpas

Een leerling die een schoolpas vergeet, belast doorgaans andere leerlingen en de schoolorganisatie met name de receptie of de conciërge. “Kan ik jouw pas even lenen?” of “Mag ik erin zonder schoolpas?” is dan de vraag.

Uitdaging 5: kaarttechnologie veroudert snel

De snelle ontwikkelingen binnen de kaarttechnologieën zorgen ervoor dat de veiligheid van de passen vaak niet gewaarborgd kan worden. Een blijvend nadeel van de kaarttechnologie lijkt dat de kaart, net als de OV-chipkaart, al gekraakt is voor dat hij gemaakt is.

Wat is het alternatief voor een schoolpas?

Zijn er goede alternatieven voor een schoolpas? Een eerste gedachte, kun je een schoolpas na vertrek van een leerling niet schoonvegen, opnieuw bedrukken en dan hergebruiken. Het idee is erg circulair, maar praktisch onuitvoerbaar. De meest voor de hand liggende oplossing die grote voordelen kent, is natuurlijk het gebruik van de mobiele telefoon. Deze oplossing spreekt leerling en studenten ongetwijfeld aan, het milieu ontlasten zit in hun DNA.

Maar ook de mobiele telefoon is ook niet helemaal overtuigend: ten eerste, het stroomverbruik van een mobiel belast het milieu. Ten tweede voor een school in het voortgezet onderwijs, is de mobiele telefoon niet altijd een goede optie. Veel scholen zetten in op het beperken van of soms zelfs verbieden van het gebruik van de mobiele telefoon in het geheel.

Tot slot is een digitale schoolpas via mobiel, vaak slechts geschikt, voor één doeleinde namelijk identificatie. Op het moment dat er ook van andere services gebruikt moet worden gemaakt, volstaat de digitale schoolpas app niet langer. Doorgaans verschijnt dan al snel een volgende app en voor je het weet heb je een oerwoud aan apps op je telefoon. Een beetje hetzelfde probleem als voorheen met plastic passen, die heb ik zelf nu maar aan één app gekoppeld: Stocard. Nu nog zoeken naar een Stocard voor schoolapps.

Spreek een expert

Contactformulier

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Verder lezen